KATOLIKUS RÁDIÓ 2015 - A biztonságos esések szakértője az Esések Iskolája!

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

KATOLIKUS RÁDIÓ 2015

RÓLUNK > MÉDIA
 
 
 
 
Katolikus rádió
Életrevaló műsor 2013.09.20.

Kékesi Enikő
Központi szerepet játszik Tagyi Kristóf életében a sport. Már gyerekkorában kipróbálta a küzdősportok különféle ágait, emellett a kerékpározást a kosárlabdázást az úszást, az akrobatikát, fiatal felnőttként szívesen motorozik, és a talajon megtanult akrobatikus elemeket, már BMX kerékpáron is kamatoztatja. Az aktív sportolás mellett egészségmegőrzéssel foglalkozik, és egy dzsessz együttesben is játszik a háttérben az ő zongorajátékát hallják. 
Hazánkban 102 bejegyzett sportág van, de vajon hány sportágban tanítják meg, hogyan kell jól esni? 
Egy évvel ezelőtt egy sportágválasztón találkozott Kristóf az Esések Iskolájának bemutatóján a módszer kidolgozójával a judo mester Dobrotka Bélával.
Tagyi Kristóf
Elsősorban azt szerettem volna megtudni, hogy ha előre esek vagy valami lendületből előre felé történik az esés, akkor abból, hogy tudok úgy kigurulni épségben, hogy nem töröm össze magam. Béla pont ezt tanította meg nekem a vállon át gurulást előre. Az élet fintora, miután mondhatom megtanította Béla így az esést, tovább mentem megnézni különböző sportágakat, és volt egy BMX-es csapat, ott és felültem egy BMX-re, és mentem pár kört. Az utolsó körnél beakadt a kormány, és pont előre átestem a kormányon, és ugye több mint valószínű, mert ott elég sokat próbálgattam aznap az esést, így hát szerencsésen kigurultam előre és felálltam, leporoltam magam és nem lett semmi bajom szerencsére.
Olyan mozdulatsort tanított meg Béla, amit itt egy természetes mozdulat nem egy idegen az embernek, szóval elég gyorsan el tudja sajátítani.
Kékesi Enikő
Említetted, hogy nagyon sok féle sportágat kipróbáltál, ezekben tanítják például, hogy mi történik, ha elesel?
Tagyi Kristóf
Azért leginkább a harcművészetben találkoztam vele. Más sportágban sajnos nem igazán tanítják még az akrobatikán sem. Ott inkább arra figyelsz, ha elesel, gurulj ki belőle, ne támassz le, de ez nem mindig elég sajnos.
Kékesi Enikő
Mi volt neked, ami segítséget jelentett az, hogy megtanították vagy elmondták, hogy mit csinálja, akkor, amikor biciklivel előre esel, vagy oldalt esel, vagy hátra esel?
Tagyi Kristóf
Abszolút úgy gondolom, hogy gyakorolni kell, ez reflexből kell, hogy történjen. Szóval úgy, mint egy ütés kivédés például most a harcművészethez visszavezet, azt nem lehet tudatosan az embernek kivédeni, mert az agy nem képes, reflex a leggyorsabb eszköz arra, hogy ezt ki tudjuk védeni. Úgy működik véleményem szerint, hogy egy mozdulatot ismétlünk több ezerszer akár, akkor az már beívódik az idegrendszerbe, és most, ha teszem fel, elcsúszom, akkor egy átlagembernek automatikusan letámaszt a tenyerére, a könyökére, és az úgy egyből törik is. Ha többször megismételjük a helyes eséstechnikáját, akkor ez már automatikusan úgy fog jönni, hogy (tanult módon tompítok) rácsapok a földre, és nem fogom összetörni magam.

Forrás: 
Popol Beáta szakdolgozatából

Kékesi Enikő
A Wellisch házaspár rendszeresen látogatói a III. kerületi idősek klubjának kínált színes programoknak. Ott ismerkedtek meg az Esések Iskoláját vezető Dobrotka Bélával. Wellischné Tóth Juditot és férjét Lászlót kérdeztem a szerzett tapasztalataikról.
Wellischné Tóth Judit
Nagyon nagy élmény volt, azon kívül, hogy megtanultunk a technikákat, hogy ne ijedjünk meg, ha oda kerül a sor, hogy megbotlunk, elesünk, hogy tegyük le a kezünket, hogy helyezkedjünk, hogy ne legyen belőle súlyos sérülés, és kivédjük azt, hogy eltörjön a csukló, kar. Ezen kívül eleinte ugye mindenki félt az eséstől, ez is egy élmény volt, hogy le tudtuk ezt magunkban küzdeni és legyőztük ezt a félelmet és a végén már álló helyzetben is hasra estünk direkt.
Kékesi Enikő
Volt az életünkben olyan, hogy elestek vagy rosszul estek, vagy volt valami tapasztalatuk, hogy mi történik, hogy ha elvágódik az ember?
Wellisch László
Volt nekem volt, csak hozzátartozik, hogy eredetileg, fiatal koromban cselgáncsozni jártam és ott az eséseket gyakoroltuk még mielőtt bármit csináltunk volna. Biciklivel jöttem le az Árpád hídon és egy Zsiguli elém jött, úgyhogy dupla szaltóval át a Zsiguli fölött. Na, most az volt a tapasztalat, hogy pillanatra kikapcsol az agy, nekem legalábbis, és akkor kapcsolt vissza, amikor már csúsztam a földön, de szerencsésen, ami a guruló technika, amit mi begyakoroltunk a cselgáncsnál azt alkalmaztam, de tulajdonképpen egy öntudatlan állapotban, és az volt a vicc az egészben. Tehát ennek az egésznek ez a lényege, ha sokat van gyakorolva, akkor valóban lehet úgy esni, hogy minimális sérüléssel.
Kékesi Enikő
Amikor itt a tanfolyamon kipróbálják, hogy milyen helyzetek adódhatnak, és abból milyen eséseket lehet variálni, de ahogy Judit is említette, az elsődleges hátráltató az a félelem. Ezt a félelmet, hogy győzte le?
Wellischné Tóth Judit
Gyakorlás során, mert voltak rávezető gyakorlatok, és akkor fokozatosan történt ez, hogy oda jutottunk, hogy végül is teljes esést próbáltunk ki, és azt gyakoroltuk, és a helyes tartást.
Wellisch László
Ha az ember gyakorolja, ez ugyanaz, mint a harcművészetben, mikor csinálják a katákat, mindennap kéne edzőteremben stb, de önmagában ez nem elég, kell hozzá erőnlét is. Valamint, amit a Judit mondott, hogy hasra esik, igen, meg megfelelő számú fekvőtámasz kellene. Béla ehelyett időseknek dolgozott ki ilyen erősítő gyakorlatokat, hogy azzal erősítsen, de mindenesetre ne törjön el semmi, hát esetleg zúzódással megússza.
Kékesi Enikő
Mi az, amit adott önöknek, ugye a félelem az elmúlt, mi az, amiben újat tudott adni ez a fajta, mondjuk úgy, ismeret?
Wellischné Tóth Judit
Egy fajta magabiztosságot is, meg hogy lehet rá számítani, mert elég sokat gyakoroltuk, tehát az rögzült és a testünk megjegyezte. Na, most erre példa, hogy utána pár hét múlva volt egy ilyen sportnap a III. kerületi sportnap a nyugdíjasoknak és ott én úgy hasra estem, hogy csak na, de szinte meg se éreztem, mert automatikusan a tanultak szerint tettem a kezem, és úgy helyezkedtem, és fölpattantam és mentem tovább, miközben a többiek, hogy „jajajaj mi történt”. Rögtön ki is próbáltam gyakorlatban, holott előtte mikor elestem, mindez az utcán volt, akkor összetörtem magam, még az arcomat is, mert annyira vitt a lendület is és nem tudtam magam megtartani és se a helyes módszert sem ismertem. Térdem összetört és az arcom is nagyon fájt. Ez ad valami féle magabiztosságot, hogy ha megint ilyen esetleg adódik, akkor kisebb bonyodalmakkal megúszom a dolgot.
Kékesi Enikő
Lászlónak azért könnyebb volt egyfajta sport múlttal a háta mögött, hogy azért az eséstől nem félt vagy volt önben félelem.
Wellisch László
Igen ez így van csak nekem az okozott nehézséget, hogy van egy egyszerű hátraesés, amikor az embernek szinte le kell guggolni és akkor úgy abból, na most a térdem az nem nagyon engedi a guggolást. Korábban tanultam a zuhanó esést hátra az könnyebben megy tatamin. Egyébként, amit a Béla adott a lényeg ott az volt, hogy a fejet óvjuk például, tehát a hátraesésnél, húzzuk be a nyakat, kézzel nem kitámasztani, mert az akkor eltörik, tehát ilyen komoly töréseket lehet megúszni ezzel az eséssel, amit a Béla tanított nekünk, teljesen igaza van, ezt gyakorolni kell.
Wellischné Tóth Judit
Minden idős személynek nagyon - nagyon hasznos lenne, hogy ha foglalkozna ezzel és begyakorolná a módszert, sokkal kevesebb sérülés adódna.
Kékesi Enikő
Ahogy így önökre nézek, el tudom képzelni, hogy aktív életet élnek, mindent kipróbálnak, ehhez hozzáállás is kell vagy látásmód, hogy az ilyen újdonságokra vevő legyen?
Wellisch László
Így van, pontosan.

Forrás: Popol Beáta szakdolgozatából
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz