ÓKORI - ŐSKORI ESÉSTUDÁS - Esések Iskolája - Dobrotka Módszer

KEZDŐOLDAL
A Virtuális EgészségKözpont (VEK) főtámogatója a Szerencsejáték Zrt.
KEZDŐOLDAL
Tartalomhoz ugrás

ÓKORI - ŐSKORI ESÉSTUDÁS

A BIZTONSÁGOS ESÉSEKRŐL, MINT TUDOMÁNY
Több ezer éves megközelítésről beszélhetünk az esések területén, ami mára már mindenkinek megoldást kinálunk. Eddig egy privilégiuma volt a küzdősportoknak, illetve azoknak, akik esetlegesen rendszeresen estek tevékenységük során, lásd kézilabda, röplabda és egyéb olyan sportágak, ahol a test - test ellleni, test - talajbéli ütközések gyakoriak. Erre mindenki önös érdekből valahogy felkészült, de mára már az Esések Iskolájának köszönhetően ez egy tudományosan feltárt specifikus terület lett.

Előszeretettel azonosítják az eséstechnikákat a judóval, ami alapjaiban nem helytálló, ha valóban helyén szeretnénk kezelni ezt az állítást, akkor érdemes elmélyülni a harci művészetek, küzdősportok győkereinek feltárásában. Kutatások során néhány forrás Kr.e. 3000 évvel azaz kb. 5000 évvel ezelőtti Indiába vezeti vissza. Aztán gyakran hivatkoznak a Kr.e. 2698-ban íródott Kung-fu című könyvre Kínai eredetként. Az ázsiai harcművészetek megalapítása valószínűleg arra a folyamatra vezet vissza, amikor a korai kínai és indiai harcművészetek keveredtek egymással. Ezen időszakban egyéb területeken is a túlélésben játszott szerepet az eszköz nélküli önvédelem Mongóliában, Görögországban, Egyiptomban, és csak ezek után csatlakozhat Japán. Pankráció mely napjainkban nagy nézettséget produkál immár 2500 éves amiben rengeteg nagyívű dobást és abból való eséseket láthatunk, szinte a nézőnek fáj a látvány, de ezek mind begyakorolt együttmozgásos látványos elemek. Ha nem lenne valamiféle eséstechnika, akkor egy idő után elfogynának a partnerek és a pankráció is partnerigényes sportág.
Ahogy kortársaink közt Magyarországon Kassai Lajos lett a Lovasíjászat megalapítója s ehhez rendszert, szabályt alkotott a Testnevelési Egyetemen tanítják és a világban ismertségre tett szert, ezzel is népszerűsítve Magyarországot. Jigoro Kano is ezt tette a judón keresztül Japánban 1882-ben Kano előtt a judo szót csupán egy iskola, a jikishinryu használta, Kano egy rendszert hozott létre, szabályt alkotott és ma már a KODOKAN EGYETEM mellett az IJF ACADEMY is bevezette a Máltai felsőoktatási rendszerbe a judót. A Japán – Magyar párhuzam nem véletlen részemről, hisz magam is ebben a rendszerben, módszertanban gondolkodom és törekvésem, hogy az oktatási rendszeren keresztül a mindennapi emberekhez kortól és egészségi állapottól függetlenül eljusson az Esések Iskolája testi épség megóvó – baleset megelőző primer prevenciós programja.
Hogy mennyire összeforrhat az ősi múlttal - múltunkkal egy idézet, amit minden hagyományt tisztelő képvisel, így hangzik:
a következő írás Basho-tól:  
- Ne a régi mestereket kövesd. Azt kövesd, amit a mesterek is követtek.
- Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek
„Előzd meg az elődöket: kövesd, amit követtek!” (Basó)
Horváth Imre (1906-1993) erdélyi magyar költő: „A kiváló megelőz, a törtető a sarkadra lép.”
Alapítva: 2003-2020
ESÉSEK ISKOLÁJA | DOBROTKA BÉLA | TELEFONSZÁM: 0036306874347 | E-MAIL: ESESEKISKOLAJA@GMAIL.COM
Vissza a tartalomhoz